Biedrība “Kulinārā mantojuma centrs” Latgalē tika dibināts pirms 5 gadiem un pašlaik tajā ir iesaistījušies vairāk nekā 30 dalībnieku. Šobrīd vienīgais uzņēmums Daugavpils novadā, kas ir iesaistījies šajā biedrībā, ir viesu nams “Rudzupuķes” Sventes pagastā. Viesu nams “Rudzupuķes” saviem viesiem piedāvā kulinārā mantojuma ēdienus, idejas smeļoties no vecmāmiņu pūra lādēm.
Linu auduma galdauts un pašu rokām darināti galda piederumu aksesuāri, zilās rudzupuķes groziņā ar smaržīgu, paštaisītu medus rausi – šādi, uzklājot galdu, savus ciemiņus sagaida viesu nams “Rudzupuķes”. Pēc senām receptēm te tiek cepta arī veselīga iesala maize, kuras tapšanā netiek izmantots raugs, konservanti un e-vielas.
Piedāvājumā arī citi paštaisīti izstrādājumi no mīklas – rudzumaizes sausiņi un cepumi, kā arī pašu ražoti mājas pelmeņi un vareņiki, kurus var nogaršot uz vietas vai paņemt līdzi.
Kulinārā tūrisma piekritējiem šeit ir iespēja nogaršot ķirbju zupu maizes podiņā, mājas kupātus ar štovētiem kāpostiem un kartupeļiem, pelēkos zirņus ar speķi, grūbas latgaliešu gaumē, maizes zupu un daudz ko citu. Jāatzīmē, ka latgaliešu ēdienu galvenā iezīme ir sātīgums.
Šos ēdienus var nodegustēt katru dienu, tomēr lielākais klāsts tiek piedāvāts sestdienās, kad viesu mājā “Rudzupuķes” notiek īpašās Latgaliešu virtuves dienas.
Raksts tapis sadarbībā ar Latgales Reģionālo televīziju