Salienas pagastā par jauku tradīciju kļuvusi Ievārījuma diena, kad vietējās saimnieces sanāk kopā, lai dalītos ar savām ievārījumu receptēm un padomiem to pagatavošanā, kā arī lai pacienātu cita citu ar pašu pagatavoto ievārījumu.
Šogad pasākuma dalībnieki tika aicināti ne tikai degustēt, bet arī iesaistīties kulinārā meistarklasē un iemācīties izmantot ievārījumus gardu desertu pagatavošanā. Iedvesmu darboties improvizētajā virtuvē uzbūra Salienas kultūras nama senioru vokālais ansamblis “Melodija”.
Salienas Kultūras nama vadītāja Jeļena Ondzule stāsta, ka Ievārījuma diena tiek svinēta jau trešo gadu un kļuvusi par populāru pasākumu, jo ievārījuma tēma vietējiem ļoti patīk. “Daudzi vietējie iedzīvotāji paši mājās vāra ievārījumus un labprāt dalās ar savam receptēm. Pērn mēs arī veidojām ievārījuma burciņu dizainu, bet šogad izdomāju kaut ko citādāku – nevis gatavot ievārījumu, bet kaut ko no ievārījuma,” saka Jeļena. Daudzām vietējam saimniecēm piemājas dārziņos šogad padevusies laba ābolu raža, tāpēc jautājums “Ko darīt ar āboliem?” esot ļoti aktuāls. Jeļena rosināja saimnieces iemācīties no pagatavot ļoti gardu desertu no āboliem franču gaumē, ko var pasniegt ar jebkuru ievārījumu.
Pie galdiem un pannām sākās rosība, un drīz vien telpu piepildīja ceptu ābolu smarža. Saldais ēdiens ir viegli pagatavojams, gards un arī sātīgs. Ābolus vispirms nomizo un sagriež šķēlēs, tad tās apviļā miltos un apcep sviestā. Gatavās ābolu šķēlītes kārto šķīvī, virsū uzliek karoti putukrējuma un vairākas piciņas dažāda ievārījuma.
Reizē ar pasākuma dalībniecēm pie galdiem rosījās arī pati kultūras nama vadītāja Jeļena Ondzule. Viņa saputoja saldo krējumu deserta rotāšanai un pati pagatavoja kādu gardu našķi, ko var pasniegt pie gaļas ēdieniem – mērci no upeņu ievārījuma un mārrutkiem, kas tika pasniegta ar vārītiem cīsiņiem.
Iepriekšējos Ievārījuma dienas pasākumos iekrājies liels daudzums dažādu recepšu, kas apkopotas albūmā kopā ar ievārījuma fotoattēliem. Pasākuma laikā bija iespēja pārlapot šo albūmu un smelties jaunas idejas, ko ikvienam izmēģināt savā virtuvē. Eksperimentēt ar dažādam garšām patīk arī Salienas pagasta bibliotēkas vadītājai Irēnai Avlasinai, kura vietējo saimnieču vērtējumam šoreiz bija sarūpējusi ābolu šokolādes pastu. Tā arī lieliski papildināja ābolu desertu.
Irēna atzīst, ka āboli viņas mājā ir ļoti iecienīts produkts, jo tas ir ļoti universāls un veselīgs produkts. Irēna no āboliem vāra gardu ievārījumu kopā ar ķirbi, burkānu un citronu. “Tā kā es esmu vecmāmiņa, arī saviem mazbērniem piedāvāju šo lielisko ievārījumu, kurā ir minimāls daudzums cukura, bet maksimāli daudz vērtīgu vielu,” saka Irēna. Šogad viņa eksperimentē ar jaunam garšām un izmēģinājusi ābolu šokolādes pastu. To pagatavot esot ļoti vienkārši, atliek vien parastam ābolu biezenim pievienot nedaudz kakao pulvera. Pašu recepti viņa jau labu laiku iepriekš uzgājusi internetā, bet šogad beidzot nolēmusi izmēģināt. Rezultāts patīkami pārsteidza ne tikai pašu saimnieci, bet arī mājiniekus un Ievārījuma dienas dalībnieces, tāpēc burciņa tukšojās ļoti ātri.
Kad visi darbi virtuvē bija galā, pienāca laiks baudīt tēju ar nupat pagatavoto ābolu desertu, dalīties iespaidos, pierakstīt receptes un kalt plānus nākamā gada pasākumam.
Teksts, foto: Inese Minova